Dr. Rachad prezinta:

Septoplastie
Operatie deviatie de sept

Septoplastie - operatie deviatie de sept

Pentru a intelege mai bine ce este deviatia de sept si cum poate fi rezolvata aceasta afectiune trebuie sa cunoastem mai intai cateva lucruri de baza despre anatomia nasului, respectiv a septului nazal. Pentru inceput trebuie sa stim ca septul nazal se afla in centrul nasului si imparte cele doua cavitati nazale intr-un mod simetric. In acelasi timp, septul nazal are rolul de suport pentru piramida nazala si este alcatuit din os si cartilaj. Osul are un aspect de lama – este foarte subtire – si se afla amplasat in regiunea posterioara septului. A doua portiune, cartilajul, se afla amplasata in zona anterioara septului nazal (de la mijloc spre varful nasului) si are o structura moale.



Ce este deviatia de sept?

Atunci cand din diverse motive septul nazal nu mai are o linie dreapta si este deplasat (spre stanga sau spre dreapta) sau curbat (nasul are aspect de cocoasa), apare deviatia de sept. Aceasta afectiune obstructioneaza fosa nazala stanga si/sau dreapta si astfel aerul nu mai este respirat cu usurinta de catre una din cele doua nari (uneori de catre ambele) si nici nu mai poate fi incalzit, purificat si umidificat corespunzator.

Procedura chirurgicala care realiniaza septul in pozitia corecta este cunoscuta in forma populara sub denumirea de operatie deviatie de sept si in termeni medicali de septoplastie, ambele variante avand acelasi inteles.


Cauze

Deviatia de sept apare in principal din cauze ce implica forte mecanice precum primirea unei lovituri puternice la nivelul nasului sau microtraumatisme repetate. O alta cauza a devierii septului apare in adolescenta. Astfel, atunci cand piramida nazala s-a oprit din crestere insa septul isi continua dezvoltarea, acesta din urma nu mai are spatiu suficient si creste curbat. In acest mod apare asa-zisa cocoasa a nasului.

Ai deviatie de sept si respiri bine? Afla cauza!

Exista insa si situatii (mai rare) in care afectiunea este datorata unor traumatisme intrauterine sau poate surveni la nastere. Un aspect interesant este ca indiferent de etnie, varsta sau sex, aproximativ 8 din 10 persoane prezinta o deviatie de sept.


Simptome

Atunci cand avem de a face cu o deviatie de sept foarte severa acest lucru se observa intr-un mod evident. Privit frontal si/sau din profil, linia nasului este stramba. Exista insa si situatii in care estetica nasului este perfecta sau aprope perfecta si totusi septul este deviat. In aceste cazuri deviatia de sept nu poate fi diagnosticata decat in urma unui control medical de specialitate. Astfel, simptomele care ar indica prezenta deviatiei septului sunt dificultatea de a respira normal cu una din nari (mai rar cu ambele), sforaitul nocturn, diminuarea mirosului (anosmie), uscarea mucoasei nazale si infundarea nasului (congestie nazala).

Deviatia de sept cauzeaza sangerari nazale

Alte simptome ce pot releva aceasta afectiune sunt durerile de cap (cefaleele) sau cele din zona nazala, infectiile sinusurilor (sinuzitele), rinitele alergice, sangerarile sau hipersecretiile. In unele cazuri, atunci cand septul prezinta o deviere usoara, simptomele apar doar la “raceala” (infectia tractului respirator superior). Astfel, infectia respiratorie declanseaza inflamatia nazala care face ca aerul sa nu mai poata fi respirat cu usurinta. De indata ce raceala a trecut, simptomele dispar la randul lor.


Complicatii

Daca prezentati o deviatie severa a septului ce cauzeaza obstructia nazala, aceasta poate duce mai departe la complicatii nedorite precum:

– Gura uscata, datorita faptului ca nu mai respirati pe nas;
– Senzatie de presiune sau congestie a cailor nazale;
– Somn nelinistit, cu sforait si/sau apnee, deoarece nu puteti respira confortabil pe nas;
– Infectii repetate ale sinusurilor.


Diagnostic

Pentru a pune un diagnostic corect, doctorul va intreba mai intai ce simptome aveti si apoi va examina nasul in interior. Examinarea nu este dureroasa si se realizeaza cu ajutorul unei lampi puternice sau a unui instrument medical (specul nazal). Uneori, doctorii utilizeaza un spray inainte si dupa examinarea tesului nazal.

Un sept nazal poate fi deviat mai mult sau mai putin, efectul fiind obturarea mai mica sau mai mare a unei dintre narine si simptomele prezentate mai sus. De aceea chirurgii impart aceasta afectiune in mai tipuri, conform gradului de severitate, respectiv nivelului de obturare. Astfel, orice deviatie de sept se incadreaza intotdeauna intr-una din cele 3 grade existente: moderata, severa sau complet obstructiva.


Tratament

Datorita faptului ca deviatia de sept apare intotdeauna din cauza unui traumatism ce are ca rezultat deplasarea septului nazal, acesta afectiune nu poate beneficia de un tratament cu medicamente sau naturist. De aceea, singura posibilitate de a repune septul in pozitia corecta este septoplastia – operatia de deviatie de sept.

Exista insa si unele cazuri in care pacientii nu pot efectua operatia datorita unor boli sau contraindicatii la anestezie. Pentru acestia existe metode de tratament medicamentos (antihistaminice, spray-uri nazale si decongestionante) ce amelioreaza simptomele insa care nu rezolva complet si permanent afectiunea, ci doar temporar. Aplicarea acestor tratamente trebuie facuta cu mare atentie si doar atunci cand septoplastia este contraindicata, deoarece exista riscul ca pe termen lung acestea sa creeze dependenta sau reactii adverse.


Analize preoperatorii

Dupa ce ati efectuat primul consult preoperator si doctorul v-a diagnosticat cu deviatie de sept, aveti posibilitatea de a decide daca doriti interventia chirurgicala si de a stabili data acesteia. Pentru a fi eligibil/a la operatie sunt necesare un set de analize, dupa cum urmeaza:

– radiografie piramida nazala
– analize uzuale (hemoleucograma, coagulograma, transaminaze, uree, creatinina, glicemie).


Operatii de corectare a septului

Inainte de operatie se recomanda sa nu mancati (8 ore inainte) si sa nu beti nimic (4 ore inainte). Operatia de rinoplastie poate fi facuta sub anestezie locala sau generala. In general, majoritatea operatiilor sunt facuta cu anestezie generala pentru confortul pacientului, dar si al medicului chirurg. Folosind anestezia generala veti dormi in tot timpul operatiei, iar chirurgul va putea lucra linistit la remodelarea nasului dumneavoastra.


Septoplastia clasica

Atunci cand pacientul este diagnosticat cu deviatie de sept, doreste sa isi rezolve aceasta afectiune si in acelasi timp este multumit de aspectul estetic al nasului sau, operatia se face fara rinoplastie. In astfel de cazuri interventia se poate realiza fie cu anestezie locala, fie cu anestezie generala si dureaza mai putin de o ora. Diferenta dintre cele doua anestezii este data de confortul psihic al pacientului, in prima situatie acesta fiind constient (aude) de tot ce se intampla pe parcusul procedurii. De aceea, Dr. Rachad recomanda intotdeauna ca metoda de anestezie aleasa sa fie cea generala (cu exceptia anumitor pacienti ce au interdictie la anestezie generala).

O alta particularitate a septoplastiei clasice este ca incizia se face prin interiorul nasului, deci nu raman cicatrici dupa operatie si nici urme de invinetire. Incizia asupra mucoasei nazale este mica, de obicei avand dimensiunea intre 1 -1.5 cm. Dupa incizare, mucoasa nazala este indepartata de sept si acesta este lasat liber pentru a exciza portiunea deviata.


Rinoseptoplastia

De foarte multe ori, septoplastia este combinata in aceeasi sedinta cu rinoplastia – operatia de remodelare estetica a nasului. Atunci cand cele doua proceduri se combina, operatia poarta denumirea de rinoseptoplastie.

Procedura incepe prin sectionarea septului nazal, repozitionarea acestuia si aplicarea tehnicilor chirurgicale de imbunatatire estetica. In unele situatii, fragmentele excizate sunt reutilizate pentru a remodela cavitatea nazala interioara. Daca este nevoie, in timpul interventiei se pot elimina polipii sau remodela cornetele nazale hipertrofice.

De asemenea, operatia poate fi efectuata atat prin metoda inchisa, cat si prin cea deschisa. Deseori, atunci cand nasul necesita corectii estetice complexe se utilizeaza metoda deschisa, respectiv incizia la nivelul bazei nasului si decalotarea acestuia. Aceasta metoda permite o mai buna vizibilitate de lucru pentru chirurg, fapt ce potenteaza rezultatul estetic final.

Rinoseptoplastia se efectueaza intotdeauna sub anestezie generala si dureaza mai mult decat septoplastia datorita procedurilor estetice suplimentare ce trebuiesc aplicate. Astfel, durata operatiei este proportionala cu gradul de dificultate al corectiilor estetice necesare.

Atentie: Septoplastia poate fi realizata de un doctor ORL-ist, insa pentru rinoseptoplastie trebuie sa va adresati intotdeauna unui doctor chirurg estetician. Acest lucru este obligatoriu, deoarece numai un astfel de medic are competente in chirurgia estetica a nasului.



Profesionalism. Excelenta. Experienta

REZULTATE DE EXCEPTIE

Operatii estetice de corectare a nasului cu Dr. Rachad

Chirurgie estetica Bucuresti - Dr. Rachad

0123456789001234567890

Ani de experienta

Chirurg specialist cu vasta experienta & expertiza in chirurgie estetica.



01234567890012345678900123456789001234567890+

Rinoplastii

Operatii estetice de corectare a nasului prin metoda deschisa.



012345678900123456789001234567890+

Rinocorectii

Proceduri chirurgicale de corectare secundara a nasului.

Preturi

Descopera noile preturi oferite de catre Dr. Rachad, chirurg estetician specialist, cu o experienta de peste 20 de ani in chirurgie estetica.
RINOPLASTIE & DEVIATIE DE SEPT

4500

Operatie rinoplastie & corectare deviatie sept
  • Anestezie generala
  • Operatie rinoplastie cu septoplastie
  • Operatie by Dr. Rachad
  • Medicatie pre si post operatorie
  • Spitalizare 24 de ore
  • Pansamente
  • Consultatii GRATUITE post operatie


MAI MULTE PRETURI

Durerea dupa operatie

Dupa operatie doctorul va introduce mese in nas si este posibil sa simtiti o sensibilitate sau o durere de intensitate scazuta. Daca apare, acest lucru este normal si nu trebuie sa va ingrijorati. Pentru a elimina durerea, doctorul va recomanda calmante si astfel nu veti avea probleme la acest aspect.

De asemenea, durerea este posibil sa apara pentru cateva secunde atunci cand va veti prezenta la doctor (la 1-2 zile dupa septoplastie) pentru scoaterea meselor din nas.

Recuperarea dupa operatie

Atat pacientii care primesc rinoseptoplastie, cat si cei care au fost supusi septoplastiei se pot externa a doua zi dupa operatie. Perioada de recuperare post operatorie consta intr-un repaus relativ de cateva zile, insa este foarte importanta, aproape la fel de importanta ca operatia.

Pacientul trebuie sa respecte indicatiile chirurgului si sa revina la control pentru toaletarea nasului. In caz contar, sindromul obstructiv nazal poate sa reapara datorita crustelor de fibrina ce se formeaza in nas. De aceea este bine sa nu abandonati controlul dupa operatie, evaluarea nasului si indepartarea crustelor de catre doctor fiind imperios necesare. Metodele de refacere dupa operatia de deviatie de sept sunt aceleasi ca cele de recuperare dupa rinoplastie.

Riscurile operatiei

Indiferent ca sunt estetice sau de alta natura, toate operatiile au un risc. Septoplastia nu face exceptie de la regula, cele mai frecvente riscuri fiind infectia sau sangerarea. Rareori, in timpul septoplastiei se poate forma o gaura in septul nazal. Desi este un risc ce apare extrem de rar, in cazul in care perforarea se produce aceasta nu necesita de obicei tratament. Doar in cazul in care perforarea provoaca disconfort sau infectie, o a doua operatie este necesara.

Semnele unei infectii dupa operatia de deviatie de sept sunt:

– febra mai mare de 38 de grade
– durere de cap
– senzatie de voma
– diaree
– friguri
– eruptie asemanatoare arsurii provocate de statul prelungit la soare
– ameteala sau senzatie de lesin.

Daca unul din aceste simptome apar dupa operatie, sunati imediat doctorul.


© 2024 ART-ESTETICA.RO

Open chat
1
Buna! 🖐
Ai o intrebare pentru Dr. Rachad?
Incepe conversatia acum!