Totul despre silicoane anatomice

11/06/2015 by Dr. Rachad0
totul_despre_silicoane_anatomice.jpg

Implanturile mamare, sau cum sunt denumite in limbajul de toate zilele, silicoane, pot avea doua forme: anatomice sau rotunde. In acest articol vom discuta despre silicoanele anatomice sau cele in forma de “lacrima” ori “picatura”, cum li se mai spune.

 

Istoric

Va vine sa credeti sau nu, implantul mamar anatomic a fost folosit pentru prima data acum mai bine de 50 de ani, in anul 1963, atunci cand doi chirurgi americani pe nume Cronin si Gerow au facut prima operatie de augmentare mamara cu un astfel de implant. Practic, cei 2 chirurgi au amplasat un saculet care avea la exterior un material cauciucat si in interior un gel vascos din silicon. Forma acestui saculet era in forma de lacrima (engl. “tear-drop”).

De atunci si pana in prezent, chirurgia estetica a sanului a evoluat enorm, in tot acest timp implantul mamar anatomic trecand prin 5 generatii de imbunatatire. La ora actuala, putem spune ca ultima generatie de silicoane anatomice a atins perfectiunea, milioane de femei putandu-se bucura de avantajele sale incontestabile.

 

Cui se adreseaza tipul anatomic?

Silicoanele anatomice se recomanda femeilor care vor sa opteze pentru o marire discreta a sanilor, silicoanele rotunde fiind mai agresive. Femeile mai inalte, cu torace alungit si cele cu tesut mamar mai putin abundent sunt candidatele ideale pentru silicoane anatomice de tip lacrima.

De asemenea se recomanda persoanelor care nu vor sa arate ca au trecut printr-o operatie estetica, aspectul sanului dupa interventie fiind unul armonios si natural. De multe ori persoanele cu o bogata activitate sportiva aleg silicoane anatomice tocmai pentru a nu-si afecta performantele atletice. Dimensiunile implanturilor anatomice sunt implicit mai mici decat cele rotunde si nu incomodeaza la alergare, inot, etc.

 

Forma

Asa cum am amintit mai sus, implantul mamar anatomic se prezinta sub forma unui saculet umplut cu silicon ce arata ca o picatura, lacrima sau para. Aceasta forma neregulata imita perfect sanul natural ce este intodeauna umplut si rotund in partea de jos si usor subtiat in partea de sus. Din acest motiv, implanturile anatomice sunt preferate de categoria de femei care apreciaza naturaletea si discretia. Chiar daca sunt mici, medii sau mari, silicoanele cu aceasta forma il fac pe observator sa creada ca sanii sunt naturali.

 

Compozitie

La ora actuala, implanturile mamare anatomice au in compozitie gel siliconic coeziv ce impiedica scurgerea in caz de ruptura. Acesta tip de silicon este un material dens, oarecum asemanator jeleurilor sau bomboanelor din caramel (acesta fiind si motivul pentru care americanii denumesc silicoanele anatomice “gummy bear”. Practic, daca iei un astfel de implant si il sectionezi in doua bucati, gelul din interior ramane compact si nu se scurge.

 

Invelis

In trecut, una din problemele cu care s-au confruntat medicii a fost rotirea implanturilor anatomice. Pentru a introduce un implant, chirurgul trebuia ca mai intai sa creeze un buzunar in care acesta sa intre. Dupa operatie, s-a observat ca de multe ori implantul incepea sa se roteasca in buzunarul creat, conferind sanului un aspect ciudat, deformat.

Desi s-au incercat o multime de variante pentru a stopa aceasta migrare a implantului, deficienta nu a putut fi rezolvata decat in momentul in care a aparut invelisul cu suprafata texturata. Astfel, la ora actuala riscul de rotire este aproape inexistent, textura noilor generatii de implanturi anatomice aderand la tesut si impiedicand proteza sa se deplaseze.

 

Dimensiuni

Spre deosebire de implanturile rotunde ce prezinta o baza plata (amprenta) sub forma unui cerc, implanturile anatomice au baza ovala. De aceea, exista doua dimensiuni ale amprentei: inaltimea si latimea. Aceste 2 dimensiuni sunt foarte importante atunci cand alegem un implant mamar anatomic, deoarece stabilirea lor se face in functie de conformatia pacientei.
In genere, pentru o pacienta inalta se alege o inaltime mai mare a implantului, iar pentru o pacienta cu spatele ingust se opteaza pentru o latime mai mica.

In functie de diferitele profile de silicoane anatomice (Mentor) despre care vom discuta mai jos, cele 2 dimensiuni pot varia astfel:

Latime: 9 cm (minim); 17 cm (maxim)
Inaltime: 8 cm (minim); 16 cm (maxim)

Desigur, nu doar inaltimea si latimea amprentei sunt dimensiunile care alcatuiesc volumul unui implant anatomic, ci si proiectia sa.

 

Proiectii

Proiectia implantului anatomic reprezinta distanta de la baza amprentei, pana la cel mai inalt punct al protezei. Cu alte cuvinte, proiectia este distanta de la piept catre exterior. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat sani devin mai proeminenti. Si in acest caz avem proiectii cu diferite lungimi, de la cea mai mica care masoara 3.3 cm si pana la cea mai mare care poate atinge 7.1 cm.

Un aspect de mentionat este ca tehnica de amplasare a implantului anatomic poate influenta proeminenta. De exemplu, daca implantul este amplasat sub-muscular, sanii devin mai proeminenti. Invers, decat daca tehnica de operatia ar fi sub-glandulara, proeminenta sanilor ar fi mai scazuta.

 

Marimi (volume)

Implanturile anatomice se prezinta in zeci de variante de marimi. Volumele se masoara in centimetri cubi (cc), cele mai mici fiind de 100 cc, iar cele mai mari ajungand chiar la 775 cc. Marimile cresc pe masura ce adaugam centrimetri latimii, inaltimii si proiectiei.
Ca si la dimensiuni, volumul se alege in principal luand in consideratie conformatia anatomica a pacientei. In principiu, cu cat aceasta este mai inalta si mai lata in spate, cu atat ar trebui sa cresca si volumul implantului. Aceasta nu inseamna ca pacientele mici de statura nu pot beneficia de silicoane mai mari, ci ca doar trebuie avut grija pana la ce punct se poate impinge aceasta crestere de volum.

 

Profiluri

Asa cum am explicat mai sus, inaltimea implantului reprezinta distanta care arata cat de lunga este amprenta. Inaltimea nu trebuie confundata cu proiectia. In poza alaturata inaltimea celor 5 implanturi anatomice Natrelle se masoara orizontal, de la stanga la dreapta, iar proiectia vertical, de jos de la baza, pana in cel mai inalt punct de sus.

Cele mai cunoscute companii producatoare de implanturi ofera o gama variata de profiluri de la cele cu inaltime mica, pana la cele medii sau inalte.

 

La ce operatii folosim un implant mamar anatomic?

Desi initial implantul mamar anatomic a fost utilizat in operatiile de reconstructie mamara, la ora actuala el este des folosit in operatii de marire a sanilor si lifting mamar. In general, costul operatiilor cu implant anatomic este mai ridicat cu aproximatix 10 – 15% decat al celor in care se foloseste implantul rotund.

 

Silicoanele anatomice “arata” mai natural decat cele rotunde?

Raspunsul la aceasta intrebare este DA, insa nu intodeauna pentru ca depinde de doi factori: priceperea chirurgului si asteptarile pacientei. Daca chirurgul este bun, metoda de amplasare aleasa este cea corecta si daca nu se exagereaza folosind silicoane cu marimi mult supradimensionate, implanturile anatomice vor arata natural.

Pe de alta parte, exista o singura situatie in care implanturile rotunde arata “mai natural” decat cele anatomice. Aceasta se intampla cand pacienta este asezata pe spate, la orizontala, deoarece gelul coeziv al implanturilor anatomice tinde sa isi pastreze forma conturata. In schimb, implanturile rotunde se comporta in aceasta pozitie la fel cum se comporta tesutul natural: isi modifica forma devenind mai putin inalte si mai mult plate. Totusi, in restul situatiilor, implanturile anatomice se prezinta intr-o forma discreta, la fel ca sanii naturali.

 

Cat de dificila este operatia?

Cu siguranta operatia cu implanturi anatomice este mai dificila decat cea cu silicoane rotunde. Aceasta deoarece buzunarele in care se introduc trebuiesc create intr-o maniera extrem de precisa pentru a se evita rotirea implanturilor. Daca acestea sunt prea mari, implantul se va roti si va fi necesara o noua operatie. De aceea, este bine sa alegeti un chirurg care opereaza frecvent cu implanturi anatomice, precum Dr. Rachad.

 

Trebuie sa imi masez sanii dupa operatie?

De cele mai multe ori, nu. Implanturile din silicon anatomice au invelis texturat, scopul acestuia fiind sa adere la tesut (asa cum o face un material Velcro). Aceasta aderenta face ca implantul sa ramana in pozitia initiala, iar masajul poate sa intrerupa acest proces.

 

“Detalii tehnice” bine de stiut

In caz ca optati pentru silicoane anatomice e bine de stiut ca acestea sunt umplute cu ser fiziologic, gel siliconic sau cu o substanta mixta, si ser si gel. Silicoanele anatomice se pot implanta subglandular sau submuscular, in functie de cantitatea de tesut mamar pe care o are fiecare pacienta.

In situatii rare, silicoanele anatomice se pot invarti si atunci se poate observa mai usor acest lucru in partea superioara a sanului. Dar ultimele generatii de implanturi au o textura mai aspra ce impedica rotirea in jurul axului. Dau fermitate si volum fara a crea riscul ruperii implantului, iar rata de contractura capsulara de 2-3% este mai mica in fata celor rotunde care au o rata de 5%.

Cicatricile operatiei sunt mici, discrete si plasate in zone greu de detectat. Mai mult, folosind crema de regenerare post operatie, se poate obtine estomparea aproape totala a acestora. Silicoanele anatomice confera fermitate si volum in acelasi timp pastrand aspectul natural al sanilor.

 

Ai intrebari despre implanturile mamare?

Vrei sa afli informatii avizate despre operatiile de implant mamar sau iti doresti sa descoperi daca esti o candidata potrivita pentru acest tip de interventie?

Dr. Rachad te asteapta la o consultatie pentru a discuta aceste aspecte si pentru a stabili care este alegerea cea mai potrivita pentru tine.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE CITESTE DESPRE IMPLANT MAMAR

Dr.Rachad

Dr. Rachad

Rachad Hassan, chirurg estetician specialist din anul 2001, fondator Art Estetica Bucuresti. Experienta in peste 9000 de operatii estetice din care 2000 de operatii de lifting, implant mamar cu silicon & augmentare mamara cu grasime proprie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© 2024 ART-ESTETICA.RO

Open chat
1
Buna! 🖐
Ai o intrebare pentru Dr. Rachad?
Incepe conversatia acum!