Abdominoplastie dupa cezariana? De ce nu se face!
Abdominoplastia este una dintre cele mai cerute operatii estetice. Pentru pacientele care au nascut, poate fi o solutie salvatoare pentru excesul de grasime ramas dupa sarcina.
In ultima perioada sunt multe paciente care se gandesc sa combine operatia de cezariana cu abdominoplastia. Desi poate parea foate atragator, pentru ca ar salva pacienta de alt proces recuperator si anestezie, acest lucru nu este recomandat sau incurajat de catre medici.
De ce nu se face abdominoplastie imediat dupa cezariana?
Abdominoplastia reprezinta o operatie majora deoarece presupune taiera muschiului, tesutului si a pielii. Se elimina grasimea si pielea in exces si de asemenea este posibila refacerea muschilor slabiti. Acesti muschi pot fi slabi in urma sarcinii, unei pierderi mari in greutate, imbatranirii etc.
Pentru efectuarea acestei operatii se face anestezie generala (in cazul cezarianei, nu se recomanda acest tip de anestezie decat in situatii speciale) si se va elimina excesul de grasime si piele prin producerea unei incizii. Daca mamica ar face anestezie generala, copilul nu ar mai putea fi alaptat deoarece substantele anestezice patrund in compozitia sangelui si a laptelui matern.
Recuperarea presupune medicatie si de asemenea se impune evitarea efortului pentru o perioada. Aşadar, este nevoie ca pacienta sa fie inainte de abdominoplastie intr-o forma fizica foarte buna.
Dupa perioada sarcinii si dupa operatia de cezariana pacienta are nevoie de o perioada de refacere, timp in care aspectul abdomenului se poate modifica (pielea şi tesutului subcutanat se reaseaza, la fel si musculatura abdominala). Ulterior, medicul poate determina cu exactitate ce trebuie facut astfel incat rezultatele abdominoplastiei sa fie satisfacatoare. Imediat dupa naşterea prin cezariana, nu se stie cum se vor reaseza tesuturile, cat din acestea trebuiesc eliminate sau daca chiar este nevoie de acesta interventie.
Cat timp trebuie sa treaca de la nastere si pana la operatie?
Dupa operatia de cezariana, tot procesul nasterii si schimbarilor care au loc in viata unei femei odata cu acest eveniment, este necesara o perioada de asteptare pentru o refacere emotionala si fizica. Este obligatorie permiterea corpului sa se refaca dupa periada de noua luni in care a sustinut sarcina si operatia de cezariana.
Pentru cele mai bune rezultate este necesar ca pacienta sa ajunga la greutatea de dinaintea nasterii si sa fie intr-o foarte buna conditie fizica. Perioada de refacere variaza de la pacienta la pacienta, astfel se poate lua in considerare abdominoplastia dupa o perioada de 6-12 luni de la operatia de cezariana. Perioada in care corpul se va schimba si pe langa pierderea in greutate, pacienta va trece prin diverse schimbari hormonale. Daca operatia de abdominoplastie se face prea devreme este posibil ca rezultate sa necesite corectii mai tarziu.
De asemenea, este necesar ca pacienta sa nu fie intr-un stres post-nastere deoarece stresul poate prelungi perioada de recuperare post operatorie.
Beneficiile post natale pe care le aduce abdominoplastia
Pentru o pacienta complet refacuta dupa nastere, operatia de abdominoplastie poate avea foarte multe beneficii printre care:
* Revenirea la corpul de dinainte de sarcina (uneori chiar imbunatatit)
* Tonifierea abdomenului
* Conturarea taliei
* Marirea increderii in sine
* Repararea muschilor abdominali
* Indepartarea excesului de piele
* Recapatarea posturii
Care sunt riscurile abdominoplastiei?
Desi majoritata complicatiilor pot fi evitate daca se asteapta vindecarea completa dupa cezariana, daca s-a revenit la greutatea de dinainte de sarcina si la un metabolism normal, ca la orice operatie de acest gen exista inca anumite riscuri – sangerari, infectii, o perioada de refacere mai lunga, riscuri la anestezie, cicatrici etc.
Pentru a minimiza aceste posibile complicatii se sugereaza urmatoarele lucruri:
– ascultarea tuturor sfaturilor medicului
– alegerea unui medic cu experienta, recunoscut pentru tehnica meticuloasa si de asemenea capabil sa inteleaga ce isi doreste pacienta si capabil sa ii explice acesteia ce este realizabil sau nu
– verificarea de urgenta cu medicul daca apare orice fel se simptom.
Abdominoplastia este indicata doar daca stii ca nu vrei sa mai ramai insarcinata in viitor
Abdominoplastia este recomandata atunci cand pacienta nu mai doreste sa ramana insarcinata din nou, pentru a nu trece prin tot procesul operator si perioada de vindecare şi la final, abdomenul sa fie nevoit sa se intinda din nou.
De asemenea, pacienta trebuie sa fie sincera cu propria persoana si sa stabileasca faptul ca isi doreste aceasta interventie pentru motivul corect – propria persoana. Dorinta de a reveni la aspectul de dinainte de sarcina sa fie proprie si nu influentata de ce spune societatea sau persoanele din jur. Daca motivatia vine din exterior si nu din interior, atunci rezultatele nu vor fi satisfacatoare.
Totodata, este necesar ca pacienta sa aiba asteptari realiste. Abdominoplastia este o operatie de eliminare a grasimii si pielii care este in plus, dar aceasta nu este capabila sa ajute pacienta sa piarda in greutate. Nu slabirea este scopul acestei interventii, ci eliminarea surplusului de piele aparut in urma unei pierderi semnificative de greutate.
Ai intrebari despre aceasta operatie?
Daca planuiesti o operatie de abdominoplastie si esti sau vrei sa ramai insarcinata este foarte important sa discuti toate aspectele cu doctoral chirurg estetician, el fiind singurul in masura sa te sfatuiasca concret ce este cel mai bine pentru tine si sa iti raspunda la intrebari.
Dr. Rachad, chirurg estetician cu peste 20 de ani experienta si mii de operatii estetice la activ, iti ofera o consultatie pentru a stabili impreuna care este varianta cea mai potrivita pentru tine.
Dr. Rachad
Rachad Hassan, chirurg estetician specialist din anul 2001, fondator Art Estetica Bucuresti. Experienta in peste 9000 de operatii estetice din care 2000 de operatii de lifting, implant mamar cu silicon & augmentare mamara cu grasime proprie.